Albania
width: 100%, height:1px
Atracții turistice în Albania

Albania este o țară cunoscută de foarte puțini turiști deși are deschidere la Marea Mediterană și propune o mulțime de atracții turistice.

Atracții turistice în Albania: Berat

Orașul Berat are ieșire la râul Osum, în mijlocul țării. În trecut a fost construit sub forma unei cetăți ridicate pe deal. Pe acest deal mai poate fi găsit și azi castelul original ce poartă numele Kalaja. Castelul conține un district cu numeroase biserici și moschei ce merită vizitate. Berat mai este denumit „orașul celor o mie de ferestre”, asta deoarece casele tipice zonei au ferestre mari la intrare. Aceste ferestre proiectează orizontul orașului. Majoritatea caselor sunt albe pentru a păstra aspectul original al orașului. În 1961 Berat a fost ales „orașul muzeelor”, motiv pentru care reprezintă o destinație perfectă pentru iubitorii de istorie și cultură.

Împrejurimile orașului afișează o mulțime de vile mici și căsuțe țărănești tipice care pot fi vizitate într-o excursie.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Riviera albaneză

În sud-vestul țării este o coastă abruptă ce poate fi comparată cu riviera italiană, dar mult mai liniștită și mai puțin aglomerată. Plajele te invită pur și simplu să petreci o zi la soare și să faci baie în Marea Mediterană. Sunt numeroase hoteluri nou construite care pot găzdui turiștii ce își doresc o vacanță minunată.

Zona satelor este în mare parte nepătrunsă de curentul modern, iar în spatele plajelor pot fi admirați munții înalți cu aspect dramatic. În munte se ascund numeroase sătuce, absolut fabuloase pentru cei care își doresc o altfel de experiență.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Apollonia

În apropierea orașului Fier, în mijlocul Albaniei, poți descoperi ruinele unui oraș antic ce a fost denumit după zeul Apollon. Apollonia a fost cel mai mare și mai important oraș în antichitate. Ruinele sunt în continuare impresionante și spun povestea gloriei originale. Biblioteci, temple, teatre și alte clădiri pot fi vizitate, precum și arcul triumfal și conacele prăbușite.

Acest loc istoric este foarte impresionant, iar priveliștea din vârful dealului chiar merită văzută.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Durres

Marele oraș Durres de pe coasta albaneză este cel mai important port din țară. Nu doar din punct de vedere economic, dar și ca o capitală culturală. Pe tot parcursul anului aici se desfășoară tot felul de evenimente culturale. Un rol important în cadrul acestor evenimente îl joacă amfiteatrul, una dintre cele mai importante atracții ale orașului. Această clădire antică impresionantă putea primi aproximativ 20 de mii de oameni.

Durres este unul dintre centrele turistice ale țării și în afară de cultură și istorie, te mai poți bucura aici de plajele minunate.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Gjirokastra

Orașul albanez din sudul țării a fost desemnat Patrimoniu Cultural UNESCO. Motivul este stilul său arhitectural unic pe care majoritatea clădirilor îl afișează. Stilul este numit arhitectura balcanică și presupune o serie de case de forma unor mici castele din piatră. Piatra era menită să controleze temperatura în vremurile antice, iar astăzi reprezintă emblema orașului. Probabil de aceea, Gjirokastra mai este numit „orașul pietrelor”. Este situat pe un deal, iar cartierele individuale sunt conectate cu drumuri șerpuite artistic.

Gjirokastra are și multe atracții culturale. Muzee, teatre și spații religioase pot fi descoperite în număr mare în acest oraș. În plus, o dată la cinci ani, aici se sărbătorește festivalul național de folk ce este găzduit de castelul orașului.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Kruja

Kruja este un oraș albanez situat la numai 20 de kilometri de capitală. Este așezat în partea munților Skanderberg. Cea mai importantă clădire din oraș este castelul Kruja, un sanctuar național pentru poporul albanez. Aici vei descoperi muzeul Skanderberg, o rămășiță a războiului din această zonă. Alte locuri lângă oraș sunt mormântul lui Sari Saltiks și parcul național Qafe Shtama. Micul oraș are un fundal istoric impresionant și poate fi vizitat în doar o zi, o excursie pe care o poți face din capitala Tirana sau din Durres.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Tirana

Dacă tot am ajuns aici, este obligatoriu să vizităm și capitala Albaniei, Tirana, ce formează epicentrul economic și politic al țării. Aici vei descoperi sediul parlamentului și al guvernului, dar și casele personalităților politice. Orașul este construit pe malul râului și se află la 30 de kilometri distanță de coastă. O parte a orașului este străjuită de dealuri. Până în 1920 când Tirana a fost numită capitala țării, nu era un oraș foarte important. Însă astăzi convinge prin arhitectura modernă și facilitățile culturale. Micile cafenele de pe marginea drumului sunt pline de viață în majoritatea timpului, iar orașul are un farmec aparte, foarte plăcut. Cei care doresc să se cufunde în cultura țării ar trebui să meargă la unul dintre muzee sau la palatul culturii. Mai mult, piața Skanderberg cu celebra statuetă ecvestră merită vizitat deoarece este emblema orașului. Mai multe locuri de vizitat sunt moscheea Et’hem Bey cu turnul cu ceas din Tirana, dar și castelul orașului.

Din piața Skanderberg ce formează centrul orașului, pornesc toate străzile importante, asemenea razelor unei stele.

Foto: iStock

Atracții turistice în Albania: Shkodra

Shkodra este un oraș în nordul Albaniei, al cincilea ca mărime din țară. Are ieșire la lacul Skutari, la granița cu Muntenegru. Shkodra a fost afectat de numeroase războaie și a fost cucerit de multe ori de cotropitori. După eliberare, orașul a devenit un centru comercial foarte important, cu o cultură distinctă până azi.

Emblema orașului este reprezentată de ruinele castelului Rozafa. Conform unei legende tragice, castelul a fost construit de trei frați. În fiecare noapte, zidurile castelului se prăbușeau și într-o zi, un bătrân le-a spus celor trei să zidească între pereți o femeie și astfel castelul nu se va mai prăbuși niciodată și va rezista tuturor inamicilor. Frații au fost de acord să o sacrifice pe acea soție care va avea să vină a doua zi cu mâncare. Doi dintre frați și-au anunțat soțiile, iar a treia a căzut victimă. Ea a acceptat să fie zidită însă a cerut să-i rămână afară un braț, un picior și un sân pentru a-și putea hrăni pruncul. Este aproape aceeași legendă cu cea a Meșterului Manole.

vezi mai mult

width: 100%, height:1px
width: 100%, height:1px
width: 100%, height:1px

Alegem împreună destinația ideală

New office address

 Bulevardul Pipera, Voluntari 077190, Ilfov

0735 084 150; 0726 272 968;

office@vacanteluxury.ro;

Alegem împreună destinația ideală