Uzbekistan
24 atracții principale din Uzbekistan

Uzbekistanul este o țară luminoasă și inspirată din Est.

Este pur și simplu imposibil să numărăm toate moscheile, madrasele, mausoleele și minaretele țării. De asemenea, este imposibil să le transmitem frumusețea. Acesta este un lucru obligatoriu.

Multe drumuri ale Marelui Drum al Mătăsii au trecut prin Uzbekistan. Pe acest drum al bogăției și al contactului dintre culturi, orașele uzbece au crescut. Tashkent, Samarkand, Bukhara, Khiva sunt presărate cu arhitectură magică, captivează pe toți cei care îi văd măcar o dată în viață.

Puteți descrie la nesfârșit altare și cetăți din Uzbekistan, dar pe lângă aceasta, este bogat în natură. Mulți turiști trec prin deșertul fierbinte Kyzyl Kum și apoi conduc spre pitorescul Valea Fergana sau Munții Chimgan. Există toate condițiile pentru odihnă acolo.

Uzbekistanul este o țară ideală pentru un turist cu buget care nu se zbate deloc la obiective turistice și va oferi o experiență de nedescris tuturor celor care vor să-i vadă frumusețea sau să încerce bucătăria uzbecă originală.

 

 

Orașul Tașkent

Aceasta este capitala Uzbekistanului, este unul dintre cele mai mari cinci orașe din punct de vedere al populației din țările CSI. Clădirile antice, moscheile, muzeele și madrasele se ascund între clădirile moderne și zgârie-nori. Și bazarele și piețele colorate de unde puteți cumpăra totul sunt înconjurate de centre comerciale moderne. Tașkent este un oraș foarte civilizat și modern, ideal pentru a începe explorarea estului.

Orașul Samarkand

Samarkand a fost fondată în secolul al VIII-lea î.Hr. Acesta este unul dintre cele mai vechi orașe de pe planetă. Samarkand a fost un punct cheie pe Marele Drum al Mătăsii de peste două mii de ani. Aceasta este o perlă prețioasă a Asiei, o combinație a două lumi - Vest și Est. A fost un important centru politic, științific și cultural, a păstrat un număr imens de monumente istorice și culturale. Întregul oraș este inclus pe lista patrimoniului UNESCO.

Piața Registan din Samarkand

Aceasta este inima Samarkandului. Odată ce a fost centrul vieții orașului și după construirea unui frumos ansamblu arhitectural din secolele XV-XVII, a devenit perla sa. Trei Madrasahs: Ulugbek, Shedror, Tillya-Kari înconjurau piața. Decorul lor este variat, dar arată excelent împreună. Astăzi, la Registan se desfășoară diverse evenimente culturale, iar turiștii de aici își încep cunoașterea orașului.

Orașul Bukhara

Acesta este un alt oraș care a crescut pe Marele Drum al Mătăsii, care a devenit o adevărată comoară a Orientului. A fost fondată acum 2500 de ani și de atunci s-a dezvoltat rapid. Buchara este numit oraș-muzeu. Principalele exponate aici sunt cetăți, moschei, madrasahs și mausolee. Unele au peste 1000 de ani, iar minaretul Kalon are aproximativ 2300 de ani. Centrul istoric al Bukhara este inclus pe lista patrimoniului UNESCO.

Orașul Khiva

Un oraș mic, capitala regiunii Khorezm, care, potrivit legendei, a crescut în jurul unei fântâni care a fost săpată de unul dintre fiii lui Noe. Khiva are un număr imens de altare și clădiri uimitoare. Orașul vechi - Ichan Kala - a fost primul obiect din Asia Centrală, luat sub protecția UNESCO. Pentru istoria sa de o mie de ani, au fost construite cetăți, palate și moschei, care acum sunt admirate de turiști.

Cetatea Ichan-Kala din Khiva

Acesta este orașul vechi Khiva, înconjurat de un zid de 2,5 km. Înălțimea sa ajunge la 10 m, iar grosimea sa este de până la 6 m. Turnuri de apărare rotunde sunt ridicate în zid la fiecare 30 m. Orașul de mai puțin de 1 km² are un număr incredibil de atracții. Ichan-Kala este un oraș antic oriental tipic. Este presărat cu dantele, străzile înguste și mici care duc la structuri grandioase.

Marea Aral

Este o mare pe moarte la granița dintre Uzbekistan și Kazahstan. Odată ce avea resurse naturale uriașe și era un loc foarte atractiv pentru a locui. Datorită retragerii apei din râuri, care erau principala sursă de hrană pentru lac, a început să se usuce. Astăzi este împărțit în două părți: sud (mare) și nord (mic). Odată Marea Aral a fost al patrulea cel mai mare lac din lume.

Lyabi-Hauz în Bukhara

Una dintre piețele din Bukhara, care era centrul comerțului, și acum a devenit un obiect de admirație pentru turiști și rezidenți locali. Prima clădire de pe piață, care a supraviețuit până în prezent, a fost construită în 1569. A fost Kukeldash Madrasah - cea mai mare madrasah din Asia Centrală. Apoi Divan-Beri Madrasah și Divan-Begi khanaka au apărut pe Lyabi-Hauz.

Observatorul Ulugbek

Ulugbek a adus o contribuție uriașă la astronomia mondială, explicând bazele acestei științe și indicând coordonatele a peste 1000 de stele. Observatorul său a început să fie construit în 1424 pe dealul Kuhak, iar după 5 ani a fost echipat cu un goniometru cu o rază de 40,21 m. Clădirea în sine avea trei etaje și avea o înălțime de 30,4 m. După uciderea lui Ulugbek , observatorul a fost abandonat. Au găsit-o abia în 1908.

Moscheea Bibi-Khanum din Samarkand

Potrivit legendei, Tamerlane, întorcându-se din campanie cu o victorie, a ordonat să construiască o moschee în cinstea iubitei sale soții. Construcția a început în 1399, după 5 ani majoritatea lucrărilor au fost finalizate. Cei mai buni maeștri din Khorezm, India, Iran, Hoarda de Aur au lucrat la crearea moscheii. Clădirea, grandioasă ca frumusețe și dimensiuni, ar putea găzdui 10 mii de oameni în același timp. Moscheea Bibi-Khanum este cea mai mare din Asia Centrală.

Monument arhitectural Shahi Zinda

Acesta este un complex de 14 mausolee în care sunt îngropate elita Samarkand. A fost creat peste 9 secole, fiind completat în mod constant. Ansamblul mai este numit strada cimitirului. Cupolele albastre ale moscheilor și mausoleelor, care se întind una după alta, seamănă cu coliere scumpe de sus. Ultima clădire a complexului este intrarea în criptă. Pentru a vedea mausoleele, trebuie să urci 36 de trepte.

Cetatea Arca

Aceasta este cea mai veche clădire din Bukhara, care se ridica pe un deal, care a fost construită manual de sclavi. Acum o mie și jumătate de mii de ani, un domnitor locuia în ea, iar temelia cetății a fost pusă în secolele IV-III î.Hr. e. Cetatea a fost reședința nu numai a domnitorului, ci și a poeților, a oamenilor de știință și a filosofilor. A supraviețuit multor războaie și a absorbit întreaga istorie a estului.

Gur-Emir (Mausoleul lui Tamerlane)

Gur-Emir a fost construit din ordinul lui Muhammad Sultan la începutul secolului al XV-lea. La început, complexul consta dintr-o madrasah, unde erau învățați copiii nobilimii Samarkand și khanaka. Dar după moartea bruscă a nepotului său, teribilul îndurerat Amir Timur a ordonat construirea unui mausoleu, care trebuia să completeze ansamblul Gur-Emir. Decorul său interior este bogat și luxos, cu o cupolă cu cupolă albastră în mozaic în partea de sus a clădirii.

Mausoleul Rukhabad din Samarkand

Mausoleul a fost construit în 1380 din ordinul lui Amir Timur direct peste mormântul lui Burhannedin Sagaraja. A devenit faimos pentru contribuția sa enormă la răspândirea islamului printre nomazi. Pentru a arăta respect, domnitorul a ridicat mausoleul Rukhabad. El nu este splendid sau bogat. Totul este foarte strict și simplu, fără luciu excesiv. Amir Timur însuși, trecând pe lângă mausoleu, a coborât întotdeauna de pe cal și a mers pe jos.

Mausoleul Samanidelor (Bukhara)

Acesta este un reprezentant izbitor al arhitecturii medievale timpurii. Există trei înmormântări în mausoleu, una dintre ele aparține fiului lui Ismail Samani. Mausoleul a fost construit în secolul al IX-lea. Are forma simbolică a unui cub cu o cupolă, iar pereții săi seamănă cu un ornament ajurat. Toate elementele decorului se îmbină și reprezintă un exemplu unic de arhitectură din Asia Centrală.

Minaretul și moscheea Kalyan din Bukhara

Minaretul și moscheea Kalyan se numără printre cele mai frumoase ansambluri arhitecturale din centrul Bukhara. Acestea sunt situate în Piața Registan. Minaretul Kalyan este cea mai veche clădire de pe piață, a fost construită în 1127. În timpul existenței sale, nu a fost aproape niciodată reparat.Moscheea Kalyan este a doua ca mărime din Asia Centrală; construcția sa a fost finalizată în 1514. Este frumos decorat cu mozaicuri.

Rezervorul Charvak

După cutremurul din 1966, era nevoie urgentă de energie ieftină. S-a decis construirea centralei electrice din districtul Charvak. Barajul, înalt de 168 metri, a format un lac de munte albastru, pitoresc. Dar apele sale frumoase au ascuns importante situri arheologice. A fost odinioară așezări antice la fundul lacului. Oamenii de știință au făcut cercetări și le-au fotografiat, iar acum au dispărut complet.

Piața Amir Temur

Inițial, Piața Amir Temur, numită Piața Konstantinovsky, a fost pusă din ordinul generalului Chernyaev în 1882. Era circulabil și era situat la intersecția a două străzi principale ale orașului, care repetau vechile rute comerciale. Ulterior, pătratul a fost modificat de multe ori. Abia în 1994 a fost redenumit și în el a fost ridicat un monument adus lui Amir Temur.

Turnul TV Tașkent

Este a doua cea mai înaltă structură și cel mai înalt turn de televiziune din Asia Centrală. Înălțimea sa este de 375 de metri, este vizibilă de oriunde din oraș. A fost pus în funcțiune după 6 ani de construcție în 1985. Există o punte de observare în interiorul turnului TV, acesta este situat la o înălțime de 100 de metri. Un pic mai sus, pe două etaje, există restaurante. Platforma lor se învârte în jurul turnului. În timp ce mănânci, poți admira din nou priveliștile.

Deșertul Kyzylkum

Acesta este unul dintre cele mai mari deșerturi din Eurasia. Suprafața sa este de 300 mii km². Chiar și la umbră, temperaturile sale cresc până la 50 de grade, iar nisipul se încălzește până la 70-80 de grade. Cea mai lungă rută turistică dintre Bukhara și Khiva trece prin deșertul Kyzyl Kum. Lungimea sa este de 450 km. Unele tipuri de lalele și ierburi cresc în deșert, trăiesc șacali, șerpi și păsări.

Valea Fergana

Printre munți, aproape complet înconjurați de vârfuri verzi, se află Valea Fergana. Teritoriul său este de 22 mii km² și, împreună cu zona munților Tan-Shan, este de aproape 80 mii. Valea este alimentată de apele Syr Darya și Naryn, acesta fiind un loc ideal pentru creșterea animalelor și știința pământului. Există mai multe orașe interesante pe teritoriul văii, pe care turiștii le vizitează periodic.

Munții Chimgan

Munții sunt situați la 80 km de Tașkent. Lanțul muntos este relativ scăzut, înălțimea medie a munților este de 1500 de metri, dar este considerat unul dintre cele mai bune locuri pentru sărbătorile de iarnă din Asia. Munții sunt plini de trasee pentru schiori și excursioniști. Există și condiții pentru alpinism. Vara, pajiștile cu flori sunt uimitor de frumoase. Satele montane primesc turiști și le oferă cazare.

Bazarul oriental Chorsu

Chorsu se află pe Eski-Juva, piața principală din Tașkent. Acesta este un vechi bazar colorat, care a fost vizitat de comercianții de dulciuri și condimente orientale de secole. Bazarul este acoperit cu o cupolă ornamentată, care este concepută pentru a vă salva de căldură. Se obișnuiește să te târguiești la acest bazar. O atitudine prietenoasă vă va ajuta să reduceți prețul și să faceți achiziții excelente.

Cimitirul navelor din Muynak

Muynak a fost odată unul dintre cele două porturi principale de marfă și pescuit din Marea Aral. După ce marea a început să se usuce, pescuitul a căzut în paragină. Orașul a înghețat în deceniile trecute, ținându-se de rămășițele apei odată profitabile. Atracția principală este cimitirul navelor care nu mai sunt necesare. Navele ruginite, abandonate pot fi atinse sau chiar urcate.

vezi mai mult

width: 100%, height:1px

Alegem împreună destinația ideală

New office address

 Bulevardul Pipera, Voluntari 077190, Ilfov

0735 084 150; 0726 272 968;

office@vacanteluxury.ro;

Alegem împreună destinația ideală