Vatican
12 atracții turistice de top din Vatican

Din 1929, când Papa a ajuns la o înțelegere cu Mussolini, Vaticanul a fost un stat independent, cel mai mic din lume, cu doar 0,44 kilometri pătrați. Însă în interiorul zidurilor sale există destule atracții pentru a menține turistii ocupați pentru câteva zile, așadar prioritizarea obiectivelor turistice este importantă.

Cele două puncte de atracție trebuie să fie Bazilica Sf. Petru și Capela Sixtină, dar Palatul Vatican conține camere magnifice decorate de cei mai buni artiști ai timpului lor, precum și colecții neprețuite în mai mult de o duzină de muzee. În plus față de principalele muzee, colecțiile mai mici vor atrage interese specializate: sculptura antică a Muzeului de Artă Seculară, descoperirile Muzeului de Artă Sacră din catacombe și biserici creștine timpurii, galeria de artă, o galerie de candele și tapiserii, precum și obiecte aduse de misionari, căruțe papale, mașini de epocă și o colecție de peste 800 de lucrări ale artei religioase moderne de la Matisse, Dali, Munch, Rouault și altele.

1 Bazilica Sf. Petru

Bazilica Sf. Petru

Centrul Vaticanului, magnificul Bazilica Sf. Petru a fost construit între secolele XVI-XVIII, înlocuind structurile anterioare care au început în 326 pe ceea ce se crede a fi locul în care Sfântul Petru a fost îngropat. În mod ironic, vânzarea indulgențelor pentru finanțarea acestei clădiri în secolul al XVI-lea a provocat pe Martin Luther să înceapă reforma protestantă. Lucrarea artiștilor faimoși începe înainte de a intra în biserică: în portic sunt o statuie ecvestră a lui Constantin de Bernini și fragmente de mozaic de Giotto deasupra ușii principale. Este din biserica veche, precum și ușile din bronz dublu. Nava imensă - 185 de metri lungime și 46 de metri înălțime - se ridică la o cupolă de 119 de metri deasupra și poate găzdui o congregație de peste 60.000. Comparați-l cu dimensiunile altor biserici mari marcate în podea. În dreapta ta, faimosul lui Michelangelo Pietà, sculptat când avea doar 24 de ani, este în spatele sticlei armate. De asemenea, pe dreapta este bogat decorat Capela Sacramentului, cu tabernacolul lui Bernini și grila de bronz a rivalului Borromini.

Domul lui Michelangelo este ținut pe patru pietre pentagonale masive, iar sub el, sub magnificul baldachin baroc bronz al lui Bernini (baldachin), este altarul papal. Mai jos este mormântul Sfântului Petru. Tronul de bronz din absidă, flancat de morminte papale, este, de asemenea, de Bernini. Mormintele mai multor papi sunt în culoarul drept. Aproape de Baptisteriu sunt scările (un ascensor afară lângă Capela Gregoriană) spre acoperiș, de unde puteți urca 330 de trepte abrupte în interiorul cupolei până la lanternă pentru o privire mai atentă asupra structurii cupolei și a vederi magnifice asupra Pieței Sf. Petru . Sub biserică se află cripta, cu mai multe morminte papale și un cimitir excavat, care poate vizita aproximativ 250 de persoane pe zi pe un tur cu ghid.

 

 

 

Vatican - Harta Bisericii Sf. Petru

2 Capela Sixtină

Capela Sixtină

Construită de Papa Sixtus al IV-lea în 1473-84, Capela Sixtină este o sală dreptunghiulară, care este capelă internă a Papei, folosită și pentru servicii și ocazii speciale. După moartea unui papă, conclavul pentru alegerea succesorului său este ținut aici. Frescele de Michelangelo și altele care acopereau zidurile și tavanul, recunoscute ca vârful picturii renascentiste, au fost restaurate în mare măsură între anii 1980 și 1994, înlăturând straturi de funingine, praf, lacuri, grăsimi și suprafețe pentru a-și dezvălui culorile luminoase originale. Pereții laterale sunt acoperite cu fresce mari de scene biblice pe fundalul peisajului umbrian și toscan, pictate pentru Sixt IV de cei mai celebri pictori ai zilei - Perugino, Botticelli, Rosselli, Pinturicchio, Signorelli și Ghirlandaio. Aceste picturi din secolul al XV-lea reflectă deja ideile umanismului, recunoscând oamenii ca indivizi și importanți în procesul istoric. Pe peretele din stânga sunt afișate scenele din Vechiul Testament, scenele din Noul Testament din peretele drept.

Frescele de pe tavan au fost pictate de Michelangelo, aproape fără ajutor de către asistenți, sub domnia Papei Iuliu al II-lea, între 1508 și 1512. Ideea ambițioasă a lui Michelangelo era să descrie creația descrisă în Geneza, începând cu Dumnezeu separând lumina de întuneric, creând soarele și luna, separând pământul și marea, creând Adam și apoi Eva și continuând prin povestea lui Noe. Mai jos în boltă sunt figurile colosale ale profeților și ale siblilor. Michelangelo a început să lucreze pe fresca mare pe zidul altarului în 1534, reprezentând scena finală din povestea lumii, Judecata de Apoi. Prezentarea sa dramatică și finețea artistică îl reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale picturii europene.

3 Pinacoteca (Galerie foto)

Pinacoteca (Galerie foto) xiquinhosilva / foto modificată

Chiar dacă a fost jefuit de multe dintre comorile sale de Napoleon, Pinacoteca conține 16 camere de artă neprețuită din Evul Mediu până la opere contemporane. Aranjate în ordine cronologică, fotografiile oferă un sondaj excelent al dezvoltării picturii occidentale. Arta medievală include picturi bizantine, sienese, umbre și toscane, precum și un triptych Giotto și madonă și Sfântul Nicolae din Bari de Fra Angelico. Există un triptic de Filippo Lippi, Coronarea Fecioarei de Pinturicchio și a madonă de Perugino. O cameră este dedicată tapiserii din desene animate de Raphael; a lui Madonna din Foligno; și ultimul său tablou, faimosul 1517 Schimbarea la Față. Portretele includ neterminata lui da Vinci Sfântul Ieronim, o Madonna Titiană și Caravaggio îngropare.

 

4 Raphael Rooms

Raphael Rooms xiquinhosilva / foto modificat

Aceste camere, comandate de Papa Iulius al II-lea iubitoare de artă și după el de către Papa Leo X, sunt acoperite de o serie magnifică de fresce de către Rafael. În re-descoperirea tradițiilor picturii istorice, Raphael a început o tradiție de artă care urma să fie urmată de secole. În fiecare dintre scene, el folosește o compoziție simetrică clasică, poziționând personajele în perspectivă în jurul unui punct focal central. Stanza della Segnatura și Stanza di Eliodoro au fost pictate de Raphael însuși; Stanza dell'Incendio di Borgo a fost făcută de studenții săi sub supravegherea sa, iar plafonul de Perugino; Stanza di Constantino a fost pictată după moartea lui Raphael de către Giulio Romano și Gianfrancesco Penni. Frescele din a doua cameră, Sala della Segnatura, au fost pictate de Raphael între 1508 și 1511 și împreună cu Capela Sixtină, reprezintă realizarea supremă a picturii renascentiste. Picturile transmit cultura perioadei în toată splendoarea ei și prezintă teme umaniste - științele naturii realizabile fără revelație divină, filosofie, istorie, matematică, drept civil și dreptate.

5 Piazza San Pietro (Piața San Pietro)

Piazza San Pietro (Piața San Pietro)

Marele Piazza San Pietro în fața Bazilica Sf. Petru a fost stabilit de Bernini între 1656 și 1667 pentru a oferi un cadru în care credincioșii din întreaga lume s-ar putea aduna. Încă mai servește acest scop admirabil, și este umplut la capacitate în fiecare duminică de Paști și în alte ocazii importante. Zona mare ovală, de 372 de metri lungime, este închisă la fiecare capăt de colonade semicirculare, surmontate de un balustradă cu 140 de statui de sfinți. Pe ambele părți ale ovalului sunt fântâni, iar în centru este de 25,5 metri Egiptean obelisc adus de la Heliopolis de către Caligula în anul 39 d.Hr. și înființat în circ. A fost mutat aici în 1586, fără sarcini mici în acele zile, deoarece monumentul cântărește 350 de tone. Punctul focal, totuși, este fațada bazilicii, de la balconul căruia Papa își oferă binecuvântările și anunță beatificările și canonizările. De aici, de asemenea, membrul senior al Colegiului Cardinalilor proclamă numele unui nou Papă ales de conclav.

 

6 Muzeul Pio Clementino

Museo Pio Clementino David McSpadden / fotografie modificată

Muzeele Vaticanului au cea mai mare colecție de sculptură antică din lume, care se găsește în principal în Roma și în zonele înconjurătoare, cea mai mare parte a acesteia fiind expusă în aranjamentul sistematic al lui Popes Clement XIV și Pius VI din 1769 până în 1799. Aceste galerii conțin o asemenea bogăție de piese magnifice și semnificative care chiar și o listă a evidențierilor este una lungă. În Sala un Croce Greca nu pierdeți sarcofagii roșii din porfirul roșu al fiicei lui Constantin, Constantia și mamei sale, Sf. Elena, bogat decorate cu figuri și simboluri. În Sala delle Muse, căutați Belvedere Torso, o lucrare de la începutul secolului trecut, realizată de Apollonius din Atena, care a fost admirată de Michelangelo. În Gabinetto delle Maschere este un podea de mozaic de măști teatrale de la Villa Adriana din Tivoli. În Cortile del Belvedere este una dintre cele mai faimoase statui din Vatican - Apollo Belvedere. În statuia Galleria delle, anunțați Candelabri Barberini, cele mai frumoase candebrele vechi cunoscute, de asemenea, de la Villa Adriana de la Tivoli. Galleria dei Busti contine, impreuna cu frescele de la Pinturicchio, faimosul grup Laocoön, o capodopera a sculpturii elenistice care arata preotul troian Laocoon si fiii sai intr-o lupta muritoare cu doi suri imensi.

7 Appartamento Borgia

Appartamento Borgia Herb Neufeld / fotografie modificată

Papa Alexandru VI, un Borgia, avea o reședință privată pentru el însuși și familia sa construită în interiorul lui Vatican Palace, și a comandat Pinturicchio să-și decoreze pereții și plafoaneleÎntre anii 1492 și 1495, pictorul și asistenții săi au pictat o serie de scene care au combinat subiecții creștini cu teme umaniste antice și renascentiste. Prima cameră prezintă profeți și Sibyls; a doua, Crezul, cu profeți și apostoli. A treia cameră este decorată cu alegorii ale celor șapte arte liberale; și al patrulea, cu legende despre sfinți. Scene din Noul Testament acoperă a cincea.

8 Cappella Niccolina

 

Cappella Niccolina FotoGuy 49057 / fotografie modificată

Este ușor să pierdeți această bijuterie mică în timp ce părăsiți camerele Raphael și treceți prin Sala dei Chiaroscuro, unde vă veți îndrepta atenția asupra tavanului din lemn. Dar în colț este o ușă mică spre Capela lui Nicholas V, complet căptușită în fresce de călugărul florentin de la Renașterea timpurie, Fra Beato Angelico. Subiectele frescelor sunt viața și mucenicia Sfântului Ștefan și Sf. Lavrenție și, la fel ca toată lucrarea lui Fra Angelico, aceste picturi vorbesc despre o simplitate înșelătoare, o blândețe și o devotament care aproape te face să treci cu vederea geniul acestui artist talentat.

9 Etruscan Muzeul

Etruscan Museum xiquinhosilva / foto modificat

Muzeul Etruscan, fondat de Papa Grigore al XVI-lea la mijlocul secolului al XIX-lea, are 18 camere de artefacte care au aruncat o lumină nouă asupra vieții etruscilor și a ideii lor despre viața de apoi. Printre descoperirile din mormintele Etrusce care au fost excavate de-a lungul Toscanei nu sunt doar articole funerare, ci si lucrari de arta si obiecte din viata de zi cu zi a acestor oameni enigmatici. Sunt deosebit de remarcabile mărfurile grave găsite în mormântul Regolini-Galassi de la Cerveteri, Marte de Todi, cap de Athena, și o serie de vase etruzice foarte fine.

10 Biblioteca din Vatican

Biblioteca din Vatican xiquinhosilva / foto modificată

Valoarea conținutului său face ca Biblioteca Vaticanului să fie cea mai bogată din lume, cu 7.000 de incunabule (tipărite înainte de 1501), 25.000 de cărți de mână medievale și 80.000 de manuscrise colectate de la fondarea bibliotecii în 1450. Și asta este doar vechea cărți; nu numără toate cărțile pe care le conține care au fost tipărite de la sfârșitul secolului al XV-lea. În sala sa lungă de 70 de metri, construită de Domenico Fontana, puteți admira unele dintre cele mai prețioase comori ale sale - evangheliile frumoase iluminate manual, codici biblice, cărți tipărite timpuriu, manuscrise de pergament, scroll-uri vechi și papieri. Biblioteca are, de asemenea, o colecție recent extinsă de monede și medalii pontificale.

11 Muzeul egiptean

Muzeul egiptean CK Golf Solutions / foto modificat

Muzeul egiptean din Cortile della Pigna a fost reînființat în 1839 de Papa Grigorie al XVI-lea, prima colecție fiind asamblată mai devreme de Pius al VIII-lea. O mare parte din colecție a fost adusă de la Villa Adriana din Tivoli, unde au fost adunate de împăratul Hadrian. Suplimentarea colecțiilor lui Hadrian sunt artefacte asamblate de colecționari din secolul al XIX-lea. Compilația de aici nu este mare, dar cele nouă camere prezintă câteva exemple fine de artă egipteană din mileniul trei până în secolul al VI-lea î.Hr. Printre acestea se numără sarcofagii de bazalt și lemn, sculpturi de zei și faraoni, bronzuri, capete mumificate, stelaje cu inscripții hieroglifice, statui de zei și animale și papiri. În ultimele două camere, veți găsi artă din vechea Mesopotamie, vase și bronzuri din Siria și sculpturi din palatele asiriene.

 

12 Muzeul Chiaramonti

Museo Chiaramonti Dennis Jarvis / foto modificată

Muzeul Chiaramonti, fondat de Papa Pius al VII-lea la începutul secolului al XIX-lea, este găzduit într-o galerie lungă care duce la palatul papal și la Braccio Nuovo. Concentrându-se pe lucrările artei grecești și romane, muzeul include o serie de exemplare romane ale operelor anterioare ale unora dintre cei mai faimoși sculptori greci, singura înregistrare a celor care au supraviețuit. Printre cele mai importante momente ale sculpturilor de mii de exemplare, frize și reliefuri sunt Augustus de Prima Porta, o statuie a împăratului găsit în vila soției sale Livia; o statuie a zeului Nilului; și Spear Carrier, o copie a lucrării de către Polycletus. În Sala della Biga, lângă intrare, sunt două Discus Throwers, copii ale lucrărilor din secolul al V-lea. Un monument de înmormântare al unui mortar datând din primul secol a fost găsit la Ostia, iar două păunuri de bronz splendid aurit se presupune că provin de la mausoleul lui Hadrian.

vezi mai mult

width: 100%, height:1px

Alegem împreună destinația ideală

New office address

 Bulevardul Pipera, Voluntari 077190, Ilfov

0735 084 150; 0726 272 968;

office@vacanteluxury.ro;

Alegem împreună destinația ideală